PHOTOBLOG

Hărman-Rotbav-Saschiz

Continuând drumul spre Cluj, după scurta oprire de la Prejmer, au urmat şi altele dar tot pe fugă. Întâi ne-am oprit la Hărman, unde am avut o senzaţie de deja-vu. Iar biserică fortificată, teutoni, cistercieni, aceleaşi ziduri şi aceeaşi poartă de intrare ca la Prejmer.

Turnul şi poarta de intrare în biserică mi-au atras atenţia, şi m-au dat pe spate la propriu încercând o perspectiva de la nivelul solului. Lucru prompt sancţionat de companionii mei în tricouri albastre, cu obiectivele lor foto :)

În faţa bisericii se află un clopot impunător, dar n-am apucat să aflu care îi e povestea.

Continuând plimbarea prin curtea fortificaţiei, am dat roată bisericii…

În biserică am găsit aceleaşi covoare atârnate în tot felul de locuri, numai pe podea nu.

Şi ca să nu uit că mă aflu într-un ţinut săsesc, am dat peste o biblie în limba germană.

După cele 20 de minute cât am stat acolo, am realizat că parcă Prejmer mi-a plăcut mai mult. Am tulit-o călare pe caii putere ale Dusterelor, căci până la Cluj mai era cale lungă…

Următoarea oprire a fost într-un loc prin care am trecut de nenumărate ori în goana maşinii dar n-am avut ocazia să iau o pauză de vizitare. Mă refer la biserica fortificată din Rotbav.

Din păcate arata foarte jalnic şi prost întreţinută. Prin amabilitatea unui domn din sat, ce deţine cheia aşezământului, gaşca din Redescoperă Romania a putut să ia cu asalt şi acest obiectiv.

În interior, biserica arata foarte săracăcios şi prăfuită.

Dar se pare că se mai ţin slujbe din când în când, am găsit o carte cu cântece religioase, evident tot in limba germană.

Gazda noastră cea amabilă, ne-a deschis accesul câtre turn, şi n-am rezistat tentaţiei de a-l urca, chiar dacă totul părea să se prăbuşeasca la fiecare pas.

În cele din urmă am ajuns în vârf, unde ticăia singuratic mecanismul perfect funcţional al ceasului. Evident, cine altul decât gazda noastră a avut şi are în continuare, grijă de acest ceas…

După Rotbav, am pornit spre Saschiz, şi din goana maşinii am prins un cadru cât de cât mai bunuţ, cu ruinele cetăţii.

Înainte de a urca spre ruine, ne-am oprit într-un loc numit Hanul Cetaţii, pe care câţiva membri din gaşca Redescoperă România îl cunoşteau foarte bine. Evident că am băgat la ghiozdan ceva d’ale gurii şi-am sacrificat spre binele şoferilor câteva păhărele de ţuică, ca să-mi fie bine :)

Frumos, sper să am ocazia să mai poposesc acolo… ;)

După ceva off-road şi apoi urcat la pas, am ajuns în perimetrul cetăţii.

Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCRDaciaRomtelecomParalela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

One Response to “Hărman-Rotbav-Saschiz”

  1. […] Din păcate, nici pagina web a proiectului Cetăţile Braşovului nu este accesibilă. Judecând după informaţiile pe care am putut să le citesc în cache, la terminalul respectiv ar fi trebuit să fie disponibile informaţii de interes turistic despre 6 cetăţi din zona Braşovului: Cetatea Rupea, Cetatea Făgăraş, Cetatea Feldioara, Biserica Fortificată Prejmer, Biserica Fortificată Viscri, Biserica Fortificată Hărman. […]

Leave a Reply


%d bloggers like this: