PHOTOBLOG

Podul Mehmed Paša Sokolović din Višegrad

Plecând din Mokra Gora, am trecut granița în Bosnia, și după un episod haios la vamă (despre care a povestit Ivo), am trecut în drumul nostru către Sarajevo printr-o localitate numită Višegrad. Acolo ne-a atras atenția un pod, și-am zăbovit o vreme pe malul râului Drina, ca să facem ceva poze, lumina fiind frumoasă la acel moment.

Podul cu pricina, Mehmed Paša Sokolović, este un pod istoric, construit în 1577 de către arhitectul curții otomane Minar Sinan, la ordinele marelui vizir al cărui nume a fost luat de către pod. El a cerut construirea lui ca omagiu adus regiunii din care provenea el și ca simbol al comerțului și prosperității. Construirea podului a durat între 1571 și 1577. Mari renovări ale podului au avut loc în 1664, 1875, 1911, 1940 și 1950–52. Trei dintre cele 11 arce ale sale au fost distruse în timpul Primului Război Mondial, și cinci au fost deteriorate în timpul celui de al Doilea, dar au fost ulterior restaurate.

În timpul războiului din 1992–1995, podul a fost locul unui brutal masacru, în care un mare număr de civili bosniaci au fost uciși de armata sârbă bosniacă (masacrul de la Višegrad din 1992).

Podul a fost listat de UNESCO ca parte a patrimoniului mondial în 2007.

 

Proiectul Balcaniada este o initiativa a Fundatiei Friends for Friends. Sponsor principal: Romtelecom. Partener auto: Ford Romania. Partener foto-video:Olympus Romania

Leave a Reply


%d bloggers like this: