PHOTOBLOG

Urșii din sanctuarul Libearty de la Zărnești

Primesc un telefon săptămâna trecută, iar o voce feminină îmi cere să confirm participarea mea la un eveniment Canon România. Fiind plecat cu treburi prin oraș de dimineață, o rog să-mi povestească despre ce-i vorba, pentru că nu apucasem să verific emailul. Tot ce-am reținut din povestea ei au fost cuvintele cheie: Canon, urși și Brutus Östling. Am acceptat imediat :) Cine n-ar dori să înceapă o nouă săptămână cu o excursie la fotografiat urși? :D

Așa că, dimineața de luni (10 iunie) m-a prins de la ora 6, cu ochii cât cepele, așteptând să sune ceasul. Mi-am luat hainele de tăvăleală, am pus cele trebuincioase în rucsacul foto, adică lentile, carduri, baterii, alea-alea… și-am zbughit-o către locul de întâlnire.
Bineînțeles, nu mi-a trecut prin cap, că voi găsi acolo aparate foto și obiective Canon pentru testare :) Aș fi călătorit mai “light”. Dar s-a dovedit totuși că am făcut bine, putând încerca diverse combinații între aparatul și lentilele mele, și cele pe care le-am luat de la Canon. Și anume un supertele EF 500mm f/4L IS II USM iar ca aparat am ales un 5D mk III, fiind tare curios să văd ce știu să facă.

Nici despre sanctuarul Libearty nu știam nimic. Aveam în cap ideea de rezervație naturală, dar nu de sanctuar. Ce am găsit acolo m-a surprins, fiind foarte bine organizat. Garduri electrificate, camere video de monitorizare, alei, pădure cât cuprinde… Povestea urșilor însă, e cam tristă.

Ursul brun european este o specie strict protejată de către Convenţia de la Berna, fiind ratificată de România în 1993, însă abia din 2005 a devenit ilegal dreptul de proprietate a unui urs luat din sălbaticie.

Construită în memoria ursoaicei Maya, Sanctuarul “Libearty” este căminul a 71 de urşi bruni europeni şi un urs negru asiatic, toţi fiind salvaţi din captivitate unde au trăit o viaţă mizerabilă şi au fost abuzaţi. Aceasta constă în 69 de hectare de păduri luxuriante, izvoare şi piscine, dobândite de la oraşul Zărneşti, situat la poalele Munţilor Carpaţi lângă Braşov. Majoritatea urşilor au fost salvaţi de la o viaţă mizerabilă, trăită în cuşti minuscule, fiind o atracţie turistică la restaurante, hoteluri, fabrici, staţii de benzinărie, circuri, chiar şi mânăstiri. Deasemenea, mulţi urşi au ajuns la Rezervaţie după ce România a aderat la UE, fapt ce a dus la închiderea mai multor grădini zoologice din ţară care nu ofereau condiţii normale animalelor.

În Sanctuar se află urși traumatizați fizic și psihic. Mulți încă trăiesc într-o cușcă imaginară, și fac mișcări obsesive. Pe mine m-au păcălit, am crezut înițial că se dau în spectacol dar nu e așa. Ei au o traumă, trebuie să învețe să trăiască în mediul lor natural, lucru pe care poate că nu l-au experimentat niciodată.

Sanctuarul poate fi vizitat dar nu este o grădină zoologică, vizitele se pot face prin programări. Puteți să vizitați pagina de facebook pentru alte detalii.

Vă las cu o mână de fotografii, făcute în acea vizită, o parte cu ploaia care a căzut pe noi imediat după ce am intrat în Sanctuar. A fost un plus de distracție :D
Dar mai înainte, poate vă rupeți și câteva minute să urmăriți un filmulet despre Rezervație, întitulat Visul Mayei (nu e făcut de mine! :D)

laursi-01

laursi-02

laursi-03

laursi-04

laursi-05

laursi-06

laursi-07

laursi-08

laursi-09

laursi-10

laursi-11

laursi-12

laursi-13

laursi-14

laursi-15

laursi-16

laursi-17

laursi-18

laursi-19

laursi-20

laursi-21

laursi-22

laursi-23

laursi-24

laursi-25

laursi-26

laursi-28

laursi-29

laursi-30

laursi-31

laursi-32

laursi-33

laursi-34

laursi-35

laursi-36

laursi-37

Leave a Reply


%d bloggers like this: